Temele pentru acasa constituie o parte importanta a procesului de invatare. Dincolo de rolul de consolidare a cunostintelor insusite, temele incurajeaza independenta copilului, responsabilitatea si disciplina. Comunicarea si implicarea familiei in activitatile acestuia ii sporesc sansele de a avea succes in perioada adolescentei.
Desi pare o activitate relativ simpla, nu toti copiii se pot descurca fara ajutor la pregatirea temelor pentru acasa. Unii copii au nevoie de indrumari in organizarea eficienta a timpului sau corectarea temelor. O relatie stransa intre elev, invatator si parintii il poate determina pe acesta sa obtina rezultate excelente.
Fii un exemplu
Ca si in privinta altor activitati, cum ar fi cititul sau scrisul, copilul te va analiza si iti va prelua comportamentul. Acesta va fi mult mai predispus pentru lectura, pentru rezolvarea temelor fara batai de cap, daca va vedea ca citesti, scrii si esti pasionat de ceea ce faci la serviciu. Povesteste-i despre colegii tai, despre locul tau de munca si foloseste informatii potrivite varstei.
Ofera-i exemple practice
Incurajeaza activitati care au la baza invatarea. Puteti, de exemplu, sa mergeti impreuna la biblioteca pentru a gasi resursele necesare rezolvarii sarcinilor pentru acasa. Transformati cautatul printre carti intr-un moment distractiv, gen: „Cine gaseste mai repede....”, „Cine strange cele mai multe informatii...”.
Profita de atelierele de creatie organizate in cadrul muzeelor, special pentru copii. Este o ocazie buna pentru micutul tau de a se familiariza cu operele de arta intr-un cadru ludic, supravegheat si indrumat de specialisti.
Iar daca vrei sa pui in practica notiunile invatate anterior la scoala, faceti o vizita la gradina zoologica. Acolo va avea ocazia sa observe animalele intr-un cadru apropiat de mediul lor natural. Este important ca, prin toate aceste activitati, sa incurajezi placerea pentru invatare si simtul responsabilitatii.
Afla ce tip de invatare i se potriveste
Observa-l pe copilul tau si afla ce tip de invatare i se potriveste cel mai bine. Iti va fi mult mai usor sa il ajuti.
De exemplu, sunt copii carora le place sa invete singuri, pe cand altii se descurca mai bine in prezenta ta, a unui coleg de clasa sau a fratelui. Este totusi indicat ca acesta sa se obisnuiasca sa invete singur.
Daca copilul tau retine mai usor prin intermediul mijloacelor vizuale, atunci foloseste-te de desene, schite, carti ilustrate. Sunt persoane carora le vine mult mai usor sa invete cu ajutorul sunetelor. Materialele auditive, gen casete cu inregistrari, sau chiar tu citindu-i instructiuni ii vor fi de folos.
Unii copii retin mult mai usor daca au ocazia de a pune mana pe diverse materiale de invatare si de a le misca dupa bunul plac. Binecunoscutele betisoare, fructe sau orice alte articole pe placul copilului tau il pot ajuta pe acesta in diverse operatii matematice.
Verifica nivelul de dezvoltare al copilului tau
Aproape tuturor copiilor le place sa se joace pe calculator. Poti transforma acest hobby intr-un prilej de invatare. Foloseste-te de aplicatiile online destinate copiilor pentru a-i dezvolta memoria, atentia, capacitatea de a se orienta.
In magazinele de specialitate, gasesti chiar pachete pentru PC concepute in functie de materiile de la scoala. Intr-o maniera interactiva, chimia, matematica, fizica, engleza, etc, devin atractive si accesibile.
Arata-i ca te intereseaza
Incearca sa iti faci timp pentru a te implica in activitatile copilului tau. Il poti mobiliza mai usor daca mergeti, de exemplu, impreuna la biblioteca. Intreaba-l cum si-a petrecut ziua la scoala, iar daca refuza sa iti raspunda, incearca o alta abordare. Roaga-l sa iti citeasca o compunere sau sa iti povestesca despre un experiment pe care l-a desfasurat impreuna cu colegii si invatatoarea.
Ajuta-l sa se organizeze
Deseori, copiii sunt dezordonati si nu reusesc sa-si organizeze timpul si, implicit, sa isi termine temele la timp. Puteti desena impreuna un calendar in care sa notati, pentru fiecare zi si activitate, fisele, exercitiile sau proiectele pe care le are de pregatit.
Aceasta activitate poate fi transformata intr-un moment creativ si vesel. Atasati calendarului buzunare haioase in care sa puneti temele corespunzatoare fiecarei zi si materie. Pe masura ce copilul creste, puteti renunta la calendar in favoarea unui carnetel sau a unei agende.
De asemenea, locul unde invata trebuie sa fie ferit de zgomote si sa aiba lumina naturala. Lasa-l sa isi aleaga singur pixurile, creioanele, caietele, mobilierul pentru birou. Verifica periodic daca are nevoie de rechizite.
Explica-i faptul ca, in timp ce isi rezolva temele, nu are voie sa se uite la televizor sau sa vorbeasca la telefon, pentru ca va fi distras, isi va pierde putere de concentrare si nu va reusi sa isi duca temele la bun sfarsit.
Asigura-te ca si ceilalti membri ai familiei respecta linistea de care are nevoie. Momentul temelor poate reprezenta o ocazie pentru toata lumea de a citi.
Ajuta-l sa isi organizeze un plan al rezolvarii temelor. De exemplu, poate incepe prin alegerea subiectului asupra caruia vrea sa lucreze. Apoi urmeaza etapa de cercetare – adunarea materialelor din carti, documentare sau internet. Asezarea lucrarii in pagina se face dupa alcatuirea unei schite, apoi se corecteaza tema in intregime.
Incurajeaza-l
Parerea ta conteaza foarte mult pentru copil, iar faptul ca il incurajezi, il va motiva pentru obtinerea unor rezultate bune. Lauda-l si arata-i unde a lucrat bine, dar incearca sa ii aduci, daca este nevoie, si critici constructive. Daca observi ca nu si-a rezolvat temele satisfacator, nu il descuraja printr-o atitudine negativa. Explica-i unde a gresit si incurajeaza-l atunci cand isi reface tema.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu